Noże wyspecjalizowane bądź uniwersalne - do krajania rybek, jarzyn i pieczywa. Jakie noże powinniśmy mieć w kuchni, ażeby krajanie, siekanie i obieranie stało się łatwe?
Nóż towarzyszy ludziom od prehistorycznych czasów. Na początku był to wyostrzony kawałek kamienia, który z czasem zamieniony został przez noże z metalu. Z początku służył człowiekowi jako broń, potem zaczęto go używać w czasie obróbki pokarmów.
Wybór noży kuchennych jest dziś naprawdę gigantyczny. Przegląd rozpocznijmy od noża "szefa kuchni". Jest to dosyć duży nóż z szeroką klingą (to owa część z ostrzem) jak też tzw.
Często o sprawach, które nam mogą się spodobać dowiedzieliśmy się na podstawie oceny. Może w taki sposób będzie w tym przypadku, ponieważ zapraszam do lektury (
https://moveforlife.pl/) podobnego tekstu.
"brodą", zatem fragmentem klingi wystającym poza uchwyt. Możesz go używać nieomalże do wszystkiego:
produktów mięsnych, jarzyn, ryb. Ze względu na format bywa jednak niezbyt poręczny dla osób niewprawionych albo drobnej
postawy. Dla nich lepszy może być nóż wielozadaniowy, z troszeczkę węższą klingą.
Niezwykle zróżnicowane rozmiary i kształty posiadają z kolei noże do prac specjalnych. Najdłuższy jest nóż do chleba - bez trudu go rozpoznasz po ząbkowanej klindze. Świetnie poradzi sobie nawet z kruchą skórką świeżo upieczonego pieczywa. Do owoców i jarzyn służy mały nóż z ostrzem prostym (na przykład do jabłek) czy też ostrzem ząbkowanym (m.in. do
krajania warzyw z twardą skórką). Noże do filetowania ryb i mięsiwa - czynności rozpatrywanej za jedną z najtrudniejszych w kuchni, będą mieć dość wąską, ale sztywną klingę.