Które noże zakupić do naszej kuchni?

Noże wyspecjalizowane bądź uniwersalne - do krajania rybek, jarzyn i pieczywa. Jakie noże powinniśmy mieć w kuchni, ażeby krajanie, siekanie i obieranie stało się łatwe?


molo
Autor: Michael Coghlan
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com


Zobacz również

Polonia w mieście Edynburg

polska
Autor: Ryan Poplin
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com
Edynburg jest miastem stołecznym Szkocji oraz jej najważniejszym ośrodkiem kulturalnym, edukacyjnym oraz gospodarczym. Umiejscowiony jest w niezwykle malowniczym regionie na siedmiu wzgórzach.


Nóż towarzyszy ludziom od prehistorycznych czasów. Na początku był to wyostrzony kawałek kamienia, który z czasem zamieniony został przez noże z metalu. Z początku służył człowiekowi jako broń, potem zaczęto go używać w czasie obróbki pokarmów. Wybór noży kuchennych jest dziś naprawdę gigantyczny. Przegląd rozpocznijmy od noża "szefa kuchni". Jest to dosyć duży nóż z szeroką klingą (to owa część z ostrzem) jak też tzw.

Często o sprawach, które nam mogą się spodobać dowiedzieliśmy się na podstawie oceny. Może w taki sposób będzie w tym przypadku, ponieważ zapraszam do lektury (https://moveforlife.pl/) podobnego tekstu.

"brodą", zatem fragmentem klingi wystającym poza uchwyt. Możesz go używać nieomalże do wszystkiego: produktów mięsnych, jarzyn, ryb. Ze względu na format bywa jednak niezbyt poręczny dla osób niewprawionych albo drobnej postawy. Dla nich lepszy może być nóż wielozadaniowy, z troszeczkę węższą klingą.


nóż
Autor: 微醺漂移
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com


Niezwykle zróżnicowane rozmiary i kształty posiadają z kolei noże do prac specjalnych. Najdłuższy jest nóż do chleba - bez trudu go rozpoznasz po ząbkowanej klindze. Świetnie poradzi sobie nawet z kruchą skórką świeżo upieczonego pieczywa. Do owoców i jarzyn służy mały nóż z ostrzem prostym (na przykład do jabłek) czy też ostrzem ząbkowanym (m.in. do krajania warzyw z twardą skórką). Noże do filetowania ryb i mięsiwa - czynności rozpatrywanej za jedną z najtrudniejszych w kuchni, będą mieć dość wąską, ale sztywną klingę.


Fabrykanci oferują także coraz więcej noży o jeszcze węższej specjalizacji, dla przykładu do serów czy skrobania ryb. Mogą okazać się niezwykle przydatne, jeżeli dany towar często gości na naszym stole.
16-11-2023
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.