Czy warto spożywać jajka? Jakie mają wartości odżywcze? Czy są wysokokaloryczne?

W naszej rodzimej kuchni jajka są bardzo istotne, to znaczy, że stanowią podstawę dużej liczby potraw. I bardzo dobrze, ponieważ posiadają bardzo wysoką wartość odżywczą i smakową. Całkiem sporo w nich witamin i bardzo zdrowych składników odżywczych.
Z jajek bez problemu możemy przygotować jajecznicę albo omlet, jajka można zrobić na twardo, sadzone, jak również po wiedeńsku. Do przyrządzenia ich jest wiele ciekawych przyrządów, dzięki nim możemy zrobić zaskakujące potrawy przykładowo


Niektórzy mówią, że jajko to symbol życia i zdrowia i tak rzeczywiście jest w tym sporo prawdy. To pokarm pełen wartości odżywczych, jaki posiada wszelkie najważniejsze składniki odżywcze, niezbędne do budowy oraz regeneracji tkanek. W jajku w związku z tym możemy odnaleźć witaminy z grupy B, ale też A, D i E. W jajku jest dobrze przyswajalne żelazo, fosfor jak również wapń. Jajko jest istotnym elementem zdrowego odżywiania, nie ma za dużo kalorii, ponieważ jedno zawiera ich mniej więcej osiemdziesiąt. Białko jaja prawie w dziewięćdziesięciu procentach jest wodą, jego dziewięć procent to cenne aminokwasy, zaś jedynie około procenta stanowią węglowodany, witaminy oraz sole mineralne.
Spodki do jajek
Autor: Alan Cleaver
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com
Żółtko to jednakże prawdziwa bomba kaloryczna, bo w stu gramach jest nawet 350 kalorii.

Jeśli interesują Cię treści publikowane na tej witrynie, to z pewnością ta propozycja (http://www.poldannet.pl/pl/page/siatki-sportowe/do-siatkowki.html) również okaże się dla Ciebie warta zainteresowania.

Znajdują się tam również tłuszcze, stanowią one sześćdziesiąt procent jego składu. Jednakże, około jedna trzecia z nich to lecytyna, jaka rozbija tłuszcze oraz cholesterol na cząstki, dzięki temu zapobiega przyczepianiu się ich do ścian naczyń krwionośnych. Jajko ma całkiem spore ilości cholesterolu. Jest on co prawda niezbędny dla najmłodszych do rozwoju mózgu oraz całego układu nerwowego, jednak osoby, które posiadają za wysoki poziom cholesterolu we krwi, powinny uważać. Najlepiej jak ograniczą się do dwóch-trzech jajek w tygodniu. Jednak nie trzeba całkowicie rezygnować z jajek, szczególnie z obawy przed miażdżycą lub nadwagą.


Zobacz również

Chlebek bananowy jest świetny dla przyjaciół

kawałek ciasta
Autor: Steven Depolo
Zaczerpnięte z: http://www.flickr.com
Jeśli urządzasz niewielką imprezkę, z całą pewnością masz zamiar przygotować coś smacznego. Co warto przygotować na tego rodzaju okazję? Dobrze byłoby coś prostego, a przy okazji bardzo smacznego. Idealnie, żeby przepis nie wymagał także użycia jakiś trudnych do znalezienia składników. Co więc powiesz na ciasto bananowe? To taki przepis, po który zawsze opłaca się sięgnąć, gdy szukasz jakiejś prostej do zrobienia przekąski. Jakie są zalety tego wypieku?


Jajko przyrządzane na różne sposoby, to rzeczywiście doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Najzdrowsze jest jajko na twardo oraz po wiedeńsku. Najbardziej istotne jest to, iż robi się je nie używając innych dodatków, dlatego organizm trawi je krócej. Zapamiętajmy jednakże, iż zbyt długie oddziaływanie wysokiej temperatury prowadzi do utraty cennych składników. Jeżeli chcemy częściej gościć je na swoim stole przydatne będą sprzęty, jak krajalnica do jajek.
17-05-2022
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.