Jeszcze nie tak dawno temu zupełnie o niej się nie słyszało, teraz robi furorę. Wersja trunku, jakim jest czerwona herbata to doskonały napój i suplement
diety. Jak ją zaparzać i co tak faktycznie wnosi do organizmu?
Autor: Czas na Herbatę
Zaczerpnięte z: Czas na Herbatę
Liście czerwonej herbaty, znanej jako Pu-Erh, po zebraniu plonów są poddane nie trwającemu długo procesowi
fermentacji. Za jego pomocą napar ma kolor czerwony. Smak możemy scharakteryzować jako ziemisto-korzenny. Roślina rośnie szczególnie w Chinach i Tajwanie, tam też mają swą lokalizację największe zakłady zajmujące się rozprowadzaniem tego środka na cały świat. Ma ogromnie ważne znaczenie w chińskiej medycynie, określany jest bowiem "mordercą tłuszczu". Przyspiesza metabolizm, zwiększa spalanie
tłuszczów. Jak ją odpowiednio przygotować? Przeczytaj więcej tutaj - .
Ludzie na całym świecie lubią pić kawę, która kojarzy się z leniwymi rankami, wspólnymi biesiadami przy stole, czy z zapracowanym dniem, gdy trzeba poszukać w którymś momencie wytchnienia. W dzisiejszym świecie napój ten można zakupić w zasadzie wszędzie, stąd też ze smutkiem należy stwierdzić, że jego jakość drastycznie spada, a my z czasem zaczynamy przyzwyczajać się do słabej gatunkowo kawy. Jeżeli jesteśmy smakoszami i cenimy sobie najlepszej jakości produkty, które nic nie mają wspólnego z podróbkami, to jedynym wyjściem dla nas samych jest szukanie miejsc, gdzie kupić można artykuły świeże, zdrowe i sprawdzone. Nie jest to proste zadanie, ale jak się okazuje niewykonalne również nie. Palarnia kawy jest miejscem, które warto poznać, jeżeli wypatrujemy
kawy innej niż wszystkiej, takiej o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku.
Wystarczy do porcelanowego czajniczka wsypać liście i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, parzyć około 3 do 7 minut (więcej opcji). Uzyskany tak trunek nie będzie miał gorzkiego aromatu, który możemy wyczuć po niewłaściwym jego przyrządzeniu. Nie jest zatem to kłopotliwe, podobnie parzy się prawie że każdą inną herbatę. Jakie jeszcze ma wartości dla organizmu człowieka? Działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, ożywia pracę jelit, wobec tego przyspiesza metabolizm, a w rezultacie wcześniej omawiane palenie tłuszczów. Napój, którym jest czerwona herbata zmniejsza poziom
cholesterolu i ciśnienie krwi, polepsza obieg krwi w organizmie, a tym samym może być spokojnie przyjmowana przez ludzi zmagających się z takimi problemami.
Zdoła też nas napełnić w brakujące minerały, gdyż napar z liści zawiera ich masę, w tym manganu i teiny.
Gdy będziesz potrzebować pokrewnych informacji na wątek poruszany w powyższym poście, to
wejdź tu kafateria - niewątpliwie te artykuły także Cię zaintrygują.
Działa pobudzająco, więc z chęcią spożywają go ludzie rezygnujące z picia
kawy. Leczy bóle wątrobowe jak również wspomaga walkę z próchnicą. Tak wiele wartości, a więc nie pozostaje nam nic innego jak tylko skierować się do marketu i zakupić liście do parzenia. Koszt towaru, którym jest czerwona herbata waha się w granicach od kilku do nawet kilkuset złotych za 100 gram.